Zelf kozijnen schilderen

Kozijnen schilderen is een klusje die in principe zelf gedaan kan worden. Uiteraard geldt hier ook dat het beste werk wordt geleverd door een professionele schilder, maar dat zou u niet in de weg moeten staan om het tenminste eens zelf te proberen! Om goed beslagen ten ijs te komen, is het handig om het vaste stappenplan van de schilder te volgen.

SchurenKozijn schilderen

Allereerst moeten de oude kozijnen opgeschuurd worden, met een schuurapparaat of met de hand. Het is belangrijk dat veel van de oude verf verwijderd is en de ondergrond vetvrij is. Dit kunt u doen met wat ammoniak. Heeft u last van houtrot, gebruik dan houtrotvuller. In het geval van afbladderende verf moet u schuren totdat u een egale ondergrond hebt, wat in veel gevallen betekent tot aan het hout.

Afplakken

Ook is het verstandig om de ruiten af te plakken, zodat u daar geen verfspatten op krijgt. Maar let op, meteen na het verven moet u de tape weer verwijderen. Omdat de lijm van de tape verhard in het buitenlicht, wordt steeds lastiger om de tape te verwijderen.

Grondverf

Nu kunnen we gaan schilderen! Begin met een laag grondverf. Roer de verf goed door, minstens 3 minuten. Doop de kwast in de verf en strijk hem af. Blijf dit doen tot de kwast vol met verf zit, maar er geen druppels meer af vallen. Schilder met krachtige halen en volg de houtnerf. Op die manier krijg je een mooie onderlaag van de grondverf. Laat de grondverf goed drogen en schuur deze met fijn schuurpapier licht op. Hierdoor wordt de ondergrond weer helemaal mooi egaal. Is het kozijn nog niet helemaal mooi, dan kunt u eraan denken om nog een tweede grondverf laag aan te brengen.

Lakken

Als laatste, kunt u beginnen met lakken. Hier gelden weer dezelfde regels als voorheen. Het is over het algemeen beter om twee dunne lagen te doen dan een dikke laag.

Nog een aantal snelle tips: Giet de overgebleven verf over in een zo klein mogelijke blik. Dan is er zo min mogelijk contact met de lucht. Doe de deksel goed dicht en zet de pot omgekeerd weg. Op die manier zorgt de verf zelf voor een luchtdichte afsluiting!

Bel ons op: 0900 7244533

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een schilder dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Schilder en maak een afspraak met de specialist in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.