Kwasten schoonmaken

Heeft u een schildersklus achter de rug? Dan is het fijn om uw kwasten weer schoon en wel op te ruimen. Door zuinig met uw materialen om te gaan kunt u er langer mee doen en hoeft u niet steeds een nieuwe kwast aan de schaffen. Dit scheelt u tijd en dus geld!

Hoe maakt u een kwast schoon?

Schilder-schilderen (2) Allereerst veegt u zoveel mogelijk verf aan een doek of stuk keukenrol. De manier van reinigen hangt vervolgens af van het type verf dat u gebruikt heeft. Reinig de kwast hiervan door een potje of emmer te vullen met een het juiste reinigingsmiddel.

Muren en plafonds

Voor muren en plafonds wordt veelal latex, acrylverf of waterdragende verf gebruikt. Hiervoor gebruikt u gewoon water als oplosmiddel. Hierna de kwast oprollen in een pluisvrije vochtige doek en vervolgens in een plastic zakje opbergen. Om de twee dagen controleren en bevochtigen met schoon leidingwater.

Houtwerk

Voor houtwerk wordt vaak terpentine verdunbare verf gebruikt op oliebasis. Hiervoor kunt u dus ook gewoon terpentine gebruiken als oplossingsmiddel. Zet de kwast (voor langere tijd) in een potje met oplosmiddel, zodanig dat de haren van de kwast net onder water staan. Vóór gebruik slaat u het water uit de kwasten.

Het etiket

Bent u er niet zeker van welk oplosmiddel u moet gebruiken? Lees dan goed het etiket, als het goed is staat dat hierop aangegeven. Veeg, na gebruik van het oplosmiddel de kwast nog even goed af aan een doek om de laatste restjes van het oplosmiddel te verwijderen. Dit is niet nodig wanneer u water heeft gebruikt om de kwast te reinigen. Hierna kunt u de kwast onder de stromende kraan afspoelen en de haren licht wrijven tussen de vingers. Schud vervolgens het water uit de kwast en breng de haren weer in de juiste richting. Zet de kwast rechtop in een potje zodat deze verder kan drogen, zo voorkomt u dat de kwast lelijk opdroogt.

Hulp en advies van een vakkundige schilder?

Voor al uw schilderklussen en gerichte adviezen voor schilderwerk kunt u contact opnemen met een deskundige vakman van 0900 Schilder.

Bel ons op: 0900 7244533

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een schilder dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Schilder en maak een afspraak met de specialist in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.